Black screen when I try to play the tutorial

Get community help for technical problems

Moderators: bert_the_turtle, jelco

unit684
level1
level1
Posts: 12
Joined: Fri Jan 02, 2009 4:17 pm
Contact:

Black screen when I try to play the tutorial

Postby unit684 » Fri Jan 02, 2009 4:23 pm

When I try to play either of the tutorials for Multiwinia I am left with a black screen however I can still hear the music. I can play online games however I am not very good as I have not managed to get the tutorials to work. I have searched for this problem all over the internet and have not yet found a solution. Also I bought and downloaded the game in Steam if that is any help.
User avatar
Killjoy
level1
level1
Posts: 58
Joined: Fri Jan 02, 2009 3:10 pm
Location: United Kingdom of Great Britain and N.Ireland
Contact:

Postby Killjoy » Fri Jan 02, 2009 4:30 pm

Hmm, sounds odd, firstly in the Steam game window right click Multiwinia and click Properties, then the Local Files tab, and click "Verify Integrity of game cache..." if it pop's up and goes away and doesnt report anything the game is fine.

Next thing is to check for updated graphics card drivers, on your manufacturers website.

If that doesnt work delete Multiwinia from Steam and redownload, if that fails report back here for other suggestions.

Good Luck.
unit684
level1
level1
Posts: 12
Joined: Fri Jan 02, 2009 4:17 pm
Contact:

Postby unit684 » Sat Jan 03, 2009 12:57 pm

I tried re-downloading the game and that didn't work. The integrity of the game cache is fine as well. If it helps, I also had the problem when I downloaded the demo version without using steam and I have Windows Vista Home Basic.
User avatar
jelco
level5
level5
Posts: 6018
Joined: Sat Feb 18, 2006 7:45 am
Location: Cygnus X-1
Contact:

Postby jelco » Sat Jan 03, 2009 1:07 pm

Can you post debug.txt? Be sure to remove your authkey from it. ;)

Also, as Killjoy said, try updating graphics card drivers and see if it helps.

Jelco
"The ships hung in the sky much the same way that bricks don't."
- Douglas Adams
unit684
level1
level1
Posts: 12
Joined: Fri Jan 02, 2009 4:17 pm
Contact:

Postby unit684 » Sat Jan 03, 2009 8:58 pm

I am pretty sure tha my graphics card drivers are up to date. I am downloading the latest drivers anyway.

Here is my debug.txt with the auth keys put as XXXXXX-XXXXXX-XXXXXX-XXXXXX-XXX :


Code: Select all

Multiwinia steam.1.2.3 built Nov 26 2008
WinSock started
Loading archive: init.dat
File init.dat, 16 files (0.035700 seconds)
Loading archive: amBX.dat
File amBX.dat, 30 files (0.092864 seconds)
OpenGL vendor 'NVIDIA Corporation', renderer 'GeForce 8600 GT/PCI/SSE2', version '2.1.2', extensions 'GL_ARB_color_buffer_float GL_ARB_depth_texture GL_ARB_draw_buffers GL_ARB_fragment_program GL_ARB_fragment_program_shadow GL_ARB_fragment_shader GL_ARB_half_float_pixel GL_ARB_imaging GL_ARB_multisample GL_ARB_multitexture GL_ARB_occlusion_query GL_ARB_pixel_buffer_object GL_ARB_point_parameters GL_ARB_point_sprite GL_ARB_shadow GL_ARB_shader_objects GL_ARB_shading_language_100 GL_ARB_texture_border_clamp GL_ARB_texture_compression GL_ARB_texture_cube_map GL_ARB_texture_env_add GL_ARB_texture_env_combine GL_ARB_texture_env_dot3 GL_ARB_texture_float GL_ARB_texture_mirrored_repeat GL_ARB_texture_non_power_of_two GL_ARB_texture_rectangle GL_ARB_transpose_matrix GL_ARB_vertex_buffer_object GL_ARB_vertex_program GL_ARB_vertex_shader GL_ARB_window_pos GL_ATI_draw_buffers GL_ATI_texture_float GL_ATI_texture_mirror_once GL_S3_s3tc GL_EXT_texture_env_add GL_EXT_abgr GL_EXT_bgra GL_EXT_blend_color GL_EXT_blend_equation_separate GL_EXT_blend_func_separate GL_EXT_blend_minmax GL_EXT_blend_subtract GL_EXT_compiled_vertex_array GL_EXT_Cg_shader GL_EXT_bindable_uniform GL_EXT_depth_bounds_test GL_EXT_draw_buffers2 GL_EXT_draw_instanced GL_EXT_draw_range_elements GL_EXT_fog_coord GL_EXT_framebuffer_blit GL_EXT_framebuffer_multisample GL_EXT_framebuffer_object GL_EXTX_framebuffer_mixed_formats GL_EXT_framebuffer_sRGB GL_EXT_geometry_shader4 GL_EXT_gpu_program_parameters GL_EXT_gpu_shader4 GL_EXT_multi_draw_arrays GL_EXT_packed_depth_stencil GL_EXT_packed_float GL_EXT_packed_pixels GL_EXT_pixel_buffer_object GL_EXT_point_parameters GL_EXT_rescale_normal GL_EXT_secondary_color GL_EXT_separate_specular_color GL_EXT_shadow_funcs GL_EXT_stencil_two_side GL_EXT_stencil_wrap GL_EXT_texture3D GL_EXT_texture_array GL_EXT_texture_buffer_object GL_EXT_texture_compression_latc GL_EXT_texture_compression_rgtc GL_EXT_texture_compression_s3tc GL_EXT_texture_cube_map GL_EXT_texture_edge_clamp GL_EXT_texture_env_combine GL_EXT_texture_env_dot3 GL_EXT_texture_filter_anisotropic GL_EXT_texture_integer GL_EXT_texture_lod GL_EXT_texture_lod_bias GL_EXT_texture_mirror_clamp GL_EXT_texture_object GL_EXT_texture_sRGB GL_EXT_texture_shared_exponent GL_EXT_timer_query GL_EXT_vertex_array GL_IBM_rasterpos_clip GL_IBM_texture_mirrored_repeat GL_KTX_buffer_region GL_NV_blend_square GL_NV_copy_depth_to_color GL_NV_depth_buffer_float GL_NV_conditional_render GL_NV_depth_clamp GL_NV_fence GL_NV_float_buffer GL_NV_fog_distance GL_NV_fragment_program GL_NV_fragment_program_option GL_NV_fragment_program2 GL_NV_framebuffer_multisample_coverage GL_NV_geometry_shader4 GL_NV_gpu_program4 GL_NV_half_float GL_NV_light_max_exponent GL_NV_multisample_coverage GL_NV_multisample_filter_hint GL_NV_occlusion_query GL_NV_packed_depth_stencil GL_NV_parameter_buffer_object GL_NV_pixel_data_range GL_NV_point_sprite GL_NV_primitive_restart GL_NV_register_combiners GL_NV_register_combiners2 GL_NV_texgen_reflection GL_NV_texture_compression_vtc GL_NV_texture_env_combine4 GL_NV_texture_expand_normal GL_NV_texture_rectangle GL_NV_texture_shader GL_NV_texture_shader2 GL_NV_texture_shader3 GL_NV_transform_feedback GL_NV_vertex_array_range GL_NV_vertex_array_range2 GL_NV_vertex_program GL_NV_vertex_program1_1 GL_NV_vertex_program2 GL_NV_vertex_program2_option GL_NV_vertex_program3 GL_NVX_conditional_render GL_SGIS_generate_mipmap GL_SGIS_texture_lod GL_SGIX_depth_texture GL_SGIX_shadow GL_SUN_slice_accum GL_WIN_swap_hint WGL_EXT_swap_control '
Loading archive: language.dat
File language.dat, 8 files (1.147932 seconds)
Setting language to English (Test = 0)
Read 2421 strings: 0.065051 seconds
Failed to find text resource: data/strings_English.txt
Failed to find text resource: data/strings_default.txt
Available Memory:  836 MB Physical, 1871 MB Virtual. Sample Cache = 0 MB (0% in use)
Loading fonts
1 unicode bmps found: speccy
Finished building unicode textures.
1 unicode bmps found: editor
Finished building unicode textures.
1 unicode bmps found: square
Finished building unicode textures.
Fonts loaded.
Loading archive: main.dat
File main.dat, 563 files (6.842660 seconds)
Loading archive: menusounds.dat
File menusounds.dat, 18 files (0.191782 seconds)
Inits 1: 11.065192
Authentication key set : 'XXXXXX-XXXXXX-XXXXXX-XXXXXX-XXX'
WinSock started
Connection established to MetaServer, listening on Port 5009
Inits 2: 0.255103
Client listening on port 4001
Inits 3: 0.014413
Setting ProfileName to AccessAllAreas
Inits 4: 0.009347
Inits 5: 0.000012
Failed to find text resource: data/levels/level_enum.txt
Failed to load level_enum.txt
Inits 6: 0.045008
Inits 7: 0.000003
Inits 8: 0.000003
Inits 10: 0.214685
Inits 11: 0.068144
Inits 11b: 0.377957
Inits 11c: 0.000003
Initing steam
Requested current steam stats callback
Requesting authentication of key XXXXXX-XXXXXX-XXXXXX-XXXXXX-XXX
Received Authentication : XXXXXX-XXXXXX-XXXXXX-XXXXXX-XXX : (keyID 674248) : Accepted
Authentication HashToken set to 952629992
Failed to find text resource: data/input/keyboards/en_UK.txt
Inits 12: 0.008894
Inits 13: 0.000413
Initialisation took: 15.030090 seconds
Loading archive: sounds.dat
Available Memory:  744 MB Physical, 1777 MB Virtual. Sample Cache = 0 MB (0% in use)
PlayerNameString::Set called at 16.5705
Setting up page: Main (0)
File sounds.dat, 1297 files (3.086444 seconds)
Requesting data from MetaServer : MOTD
Loading archive: sounds2.dat
File sounds2.dat, 6 files (0.011168 seconds)
Requesting data from MetaServer : LatestVersion
Received data from MetaServer : MOTD
Received data from MetaServer : LatestVersion
Capture frame buffer 17ms
Setting up page: Tutorial Page (33)
Capture frame buffer 0ms
Starting multi-player server.
Local IP address is: 86.11.217.93
CLIENT : Attempting connection...
CLIENT identity unknown.
Setting up Tutorial
SERVER: New Client connected from 86.11.217.93:4001
Int Data not found : dr
SERVER: Client at 86.11.217.93:4001 requested ID.  Sent ID 0 (syncrand 295677201).
SERVER: Largest datagram sent : 94 bytes
SERVER: Largest datagram sent : 557 bytes
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.
CLIENT identity unknown.

User avatar
Killjoy
level1
level1
Posts: 58
Joined: Fri Jan 02, 2009 3:10 pm
Location: United Kingdom of Great Britain and N.Ireland
Contact:

Postby Killjoy » Sat Jan 03, 2009 9:50 pm

Well just to help you out, for the Geforce 8600 GT you want version 178.24 of the Nvidia Drivers...

Windows Vista 32bit 178.24 Geforce 8600GT
Windows XP 32bit 178.24 Geforce 8600GT

Or if you have a Notebook and not a Desktopyou want version 179.28...

Windows Vista 32bit 179.28 Geforce 8600GT
Windows XP 32bit 179.28 Geforce 8600GT

Good Luck!
unit684
level1
level1
Posts: 12
Joined: Fri Jan 02, 2009 4:17 pm
Contact:

Postby unit684 » Sat Jan 03, 2009 10:01 pm

I'm afraid the driver update didn't work :(
User avatar
NeatNit
level5
level5
Posts: 2929
Joined: Mon Jan 28, 2008 2:41 pm
Location: Israel
Contact:

Postby NeatNit » Sat Jan 03, 2009 10:13 pm

Try running the game in a window, see if it works then, and if it doesn't then is it only the window black or the whole screen?
unit684
level1
level1
Posts: 12
Joined: Fri Jan 02, 2009 4:17 pm
Contact:

Postby unit684 » Sat Jan 03, 2009 10:28 pm

It doesn't work when I run it in a window and it is only the window that turns black. Another thing I noticed is that if I move the mouse around I occasionally hear the noise that it makes when you hover over links on the main menu
User avatar
Killjoy
level1
level1
Posts: 58
Joined: Fri Jan 02, 2009 3:10 pm
Location: United Kingdom of Great Britain and N.Ireland
Contact:

Postby Killjoy » Sun Jan 04, 2009 12:14 pm

It is really strange, Contact IntroVersion and give a link to this thread, maybe they can understand the debug report.

Looks like to could be something to do with...

CLIENT identity unknown.
Setting up Tutorial

Only other thing I can think of is checking for Spyware (as it could have messed with the Hosts file) or if using a router is the NAT firewall too restrictive? 3rd Party Firewall?

Maybe try disconnect from the Internet / Network and open steam and start in offline mode, see if it still does it then? Sorry but I am all out of ideas, and Contacting IntroVersion seems the next step.
unit684
level1
level1
Posts: 12
Joined: Fri Jan 02, 2009 4:17 pm
Contact:

Postby unit684 » Sun Jan 04, 2009 9:43 pm

thanks, i will try contacting introversion
mmavipc
level1
level1
Posts: 37
Joined: Mon Nov 26, 2007 6:27 am

Postby mmavipc » Sun Jan 04, 2009 11:18 pm

do you have a multi core cpu?
unit684
level1
level1
Posts: 12
Joined: Fri Jan 02, 2009 4:17 pm
Contact:

Postby unit684 » Mon Jan 05, 2009 8:57 am

No. I have an Intel Celeron D CPU 3.46 GHz, ~ 3.5GHz
User avatar
Killjoy
level1
level1
Posts: 58
Joined: Fri Jan 02, 2009 3:10 pm
Location: United Kingdom of Great Britain and N.Ireland
Contact:

Postby Killjoy » Mon Jan 05, 2009 12:29 pm

Looks like you have a Intel Celeron D 360 (SL9KK (D0)),
Celeron D Chart

Info about CPU...

Single Core
"Cedar Mill-512" (65 nm)
Steppings: C1, D0
3466 MHz
533MHz FSB
26x Multiplier
65 W TDP
LGA775

Unlike the latter Conroe-L processers the 360 is based on NetBurst microarchitecture. So doesnt support SSSE3 (the extension to SSE3)

Sorry for all the info but could help you out if you think its something to do with the CPU?
unit684
level1
level1
Posts: 12
Joined: Fri Jan 02, 2009 4:17 pm
Contact:

Postby unit684 » Mon Jan 05, 2009 6:11 pm

I got a response from introversion. They said that if I reinstall and enter the key again it should work but I have tried reinstalling and as I downloaded it with steam it has no key.

Return to “Windows Troubleshooting”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests